Festa Romana

FESTA ROMANA

El Museu inicia la seva activitat amb anterioritat a l’any 1979, data en què va passar a ser municipal i se’n van aprovar els Estatuts (30/10/1979). El Museu com a tal havia estat promogut per l’entitat Associació d’Estudis Científics i Culturals de Premià de Mar (AECC), que l’havia acollit a les dependències del carrer Àngel Guimerà.

Aviat va poder-se traslladar a la Masia de Can Manent, de propietat municipal, a més de disposar d’alguna nau per ubicar els magatzems de les importants col•leccions que s’anaven recollint. El 1986, amb l’assistència de Jordi Pujol, es va inaugurar definitivament com a museu amb exposició permanent, oberta al públic. L’any 1983 ja havia entrat a formar part de la Xarxa de Museus Locals i Comarcals de la Diputació de Barcelona, i el 1999 es va vincular també al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El 1996 també passaria a ser museu registrat de la Generalitat de Catalunya, amb el número 10.

En la dècada dels 80, el projecte va anar més enllà del d’un museu convencional i va arribar a una visió molt àmplia i ambiciosa. Hom va voler fer una tasca no solament de salvaguarda del patrimoni industrial de Catalunya relatiu a l’estampació tèxtil, sinó que, amb la preocupació per la dura crisi que estava patint el sector, es va intentar crear una institució museística que fos alhora una eina de suport en el desenvolupament industrial.

Cap a la fi del segle, l’Ajuntament de Premià de Mar va prendre la decisió de donar un impuls important al museu, i també de prescindir de la tasca formativa i de foment de la indústria. Així va ser com es va rehabilitar l’antiga Fàbrica del Gas com a nova seu. El 14 d’abril de 2002 s’inaugurava la rehabilitada Fàbrica del Gas.

En els darrers temps, el museu ha passat a ser una institució museística que fa la funció de preservar les col•leccions, difondre-les i estudiar-les, per bé. 

LA FESTA ROMANA

La Festa Romana és una jornada festiva, normalment al mes de març, on el públic pot gaudir de portes obertes al Museu, de jocs i tallers romans, d’exhibicions de gladiadors i legionaris i d’altres sorpreses.
Des del 2022 també hi surt a fer una ballada el nou gegant PRIMVLLVS, un patrici romà.
Estigueu atents a l’agenda cultural o a l’apartat notícies d’aquest web per saber la data de la propera festa.